Skip to the content

Πώς χτίζεις ένα επιτυχημένο website τοπικής προβολής με τους κανόνες των μηχανών αναζήτησης

Πώς χτίζεις ένα επιτυχημένο website τοπικής προβολής με το SEO

Ο  ιδιοκτήτης μίας επιχείρησης και συγκεκριμένα ενός διαδικτυακού τόπου, είναι πολύ βασικό να κατανοήσει τον κατάλληλο τρόπο λειτουργίας  του SEO - δηλαδή της βελτιστοποίησης για μηχανές αναζήτησης - για να μπορέσει να αυξήσει τους επισκέπτες και το πελατολόγιό του. Μάθε όλα τα μυστικά ...

Είτε πραγματοποιείς μόνος σου την βελτιστοποίηση για μηχανές αναζήτησης (SEO), είτε έχεις αναθέσει  αυτή την εργασία σε έναν  σύμβουλο SEO, είναι αναγκαίο να έχεις μερικές γνώσεις που θα σε βοηθήσουν να γλιτώσεις χρόνο, χρήμα αλλά και προσπάθεια! Οι τρείς βασικοί κανόνες της στρατηγικής:

 • Σχεδίασε το website σου από την αρχή
 • Φρόντισε να διαδόσεις τα στοιχεία της επιχείρησης (ή του website)  και του έργου σου όσο περισσότερο γίνεται!
 • Επέκτεινε την κοινωνική σου δικτύωση! Διαφήμισε τον εαυτό σου και παρότρυνε και τους πελάτες σου να σε διαφημίσουν

Διάβασε με κάθε λεπτομέρεια πώς μπορείς να εφαρμόσεις  τους παραπάνω κανόνες:

 1. Σχεδίασε το website σου από την αρχή Από όταν ξεκίνησαν οι μηχανές αναζήτησης να συνδυάζουν τα κανονικά αποτελέσματα των αναζητήσεων με τα τοπικά, από τότε η κατάλληλη διαμόρφωση και η προσαρμογή  της ιστοσελίδας  είναι πολύ σημαντική για να καταφέρει ένα website να συγκεντρώσει καλή κατάταξη τόσο στα αποτελέσματα των τοπικών όσο και στα αποτελέσματα των κανονικών αναζητήσεων. 
 2. Κάνε την δομή του Website σου ξεκάθαρη δίνοντας εύκολη πρόσβαση στους επισκέπτες σου και βελτιώνοντας την απόδοσή σου στις μηχανές αναζήτησης. Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να βεβαιωθείς ότι το website σου διατηρεί μία απλή και κατανοητή ιεραρχία στις σελίδες του. Από την κεντρική σελίδα, πρέπει να υπάρχει πρόσβαση σε όλες τις σημαντικές σελίδες  του website σου, ιδιαίτερα σε αυτές που θέλεις να εμφανιστούν στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης. Τα μηνύματα / κείμενα που χρησιμοποιείς στις σημαντικές σελίδες, πρέπει να είναι ξεκάθαρα και μπορείς να χρησιμοποιείς αρκετές παραπομπές (links) ανάμεσα στις σελίδες σου, δημιουργώντας ένα sitemap (χάρτης ιστοσελίδας) και τοποθετώντας ένα αρχείο robots.txt (είναι ένα αρχείο που βοηθά στην επικοινωνία με τις μηχανές αναζήτησης) στο site σου! Με την παραπάνω διαδικασία μπορείς να εξασφαλίσεις ότι οι μηχανές αναζήτησης θα μπορούν να «ανιχνεύσουν» ποιες σελίδες του website σου είναι σημαντικές!
 3. Πρόσθεσε στην ιστοσελίδα σου αρκετό περιεχόμενο Ένα website πρέπει να εμπλουτίζει τις ενότητές  του με νέο, καλό περιεχόμενο! Ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες αλλαγές στον αλγόριθμο της μηχανών αναζήτησης, κάθε website πρέπει να φροντίζει για την ένταξη ποιοτικού περιεχομένου στις σελίδες του για να πραγματοποιείται με τρόπο αποδοτικό η βελτιστοποίηση στις μηχανές αναζήτησης (SEO) . Θα πρέπει λοιπόν  να έχεις αρκετό περιεχόμενο στην ιστοσελίδα σου, που θα περιγράφει τις υπηρεσίες που προσφέρεις αλλά και τις τοποθεσίες (τα μέρη) που εξυπηρετείς. Μην ξεχνάς ότι το περιεχόμενο λέει τα πάντα για την δράση της ιστοσελίδας σου! Πάρε το χρόνο σου και σκέψου με ποιο τρόπο (με ποιες λέξεις κλειδιά) πιθανότατα αναζητούν οι περισσότεροι άνθρωποι  τις δικές σου υπηρεσίες , στη συνέχεια χρησιμοποίησε αυτές τις λέξεις κλειδιά στο περιεχόμενο των σελίδων σου. Ωστόσο καλύτερα θα ήταν να μην κάνεις «κατάχρηση» αυτών των λέξεων, δηλαδή να μην υπερβάλεις στην εμφάνισή τους γιατί αν επαναλαμβάνεις τις ίδιες φράσεις πολύ συχνά  μπορεί να τιμωρηθεί το website σου. Απλά βεβαιώσου ότι τα κείμενα και οι τίτλοι  που χρησιμοποιείς έχουν φυσική ροή και αναφέρουν τις λέξεις κλειδιά. Μην ξεχνάς να προσαρμόζεις κατάλληλα και τα κείμενα που δεν είναι ορατά στο website σου, για παράδειγμα τα κείμενα και οι περιγραφές, alt text, που προσθέτεις στις φωτογραφίες που εμφανίζονται στο περιεχόμενο των σελίδων σου. Πρόσθεσε νέο περιεχόμενο στο site σου και φρόντισε να το προωθείς  μέσα από blogs. Είναι πολύ σημαντικό να προωθούνται παραπομπές του site σου και σε άλλες ιστοσελίδες ή blogs γιατί με  αυτό τον τρόπο αυξάνεις τις πιθανότητες να επιστρέψουν επισκέπτες στη σελίδα σου μέσω των αναζητήσεων. Παράλληλα με αυτή τη μέθοδο λειτουργεί πιο αποδοτικά  το SEO (η βελτιστοποίηση στις μηχανές αναζήτησης) αλλά και οι  πωλήσεις σου!
 4. Κάνε εύκολη την επικοινωνία σου με τους επισκέπτες του site σου! Όταν ένας επισκέπτης εισέρχεται στην ιστοσελίδα σου θα πρέπει να του δίνεις την δυνατότητα να μπορεί εύκολα και γρήγορα να έρθει σε επαφή μαζί σου.  Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μία φόρμα επικοινωνίας, στην οποία θα ανταποκρίνεσαι ενεργά, δίνοντας απαντήσεις στα ερωτήματα των επισκεπτών σου! Αν το website (ή η επιχείρησή  σου) λειτουργεί σε μία συγκεκριμένη τοποθεσία,  στην οποία μπορούν να έρθουν να σε επισκεφτούν από κοντά, τότε πρόσθεσε την διεύθυνσή σου με link στη σελίδα με τους χάρτες των μηχανών αναζήτησης. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να κατευθύνεις σωστά το κοινό σου αφού θα μπορεί να εντοπίσει ακριβώς την τοποθεσία σου, ενώ παράλληλα δεν αφήνεις καμία αμφιβολία στις μηχανές αναζήτησης για το μέρος που βρίσκεται η έδρα σου! Αν όμως διαθέτεις αρκετές τοποθεσίες (δηλαδή η επιχείρηση σου έχει παραπάνω από μία έδρα),  τότε στην σελίδα επικοινωνίας πρόσθεσε όλες τις τοποθεσίες σου αλλά φρόντισε να δημιουργήσεις και  μία σελίδα και για κάθε τοποθεσία. Αν είναι ανέφικτο να φτιάξεις ξεχωριστή σελίδα  για κάθε τοποθεσία, τότε προώθησε  τη σελίδα που εμφανίζονται όλες οι έδρες σου και σε άλλα σημεία του site σου (παράδειγμα στο sitemap)!
 5. Κάνε ευρέως γνωστές  τις πληροφορίες της επιχείρηση σου Η  πιο σημαντική πληροφορία για μία επιχείρηση είναι η περιγραφή της  δραστηριότητάς της, το όνομά της, η διεύθυνσή της, το τηλεφωνικό της νούμερο, η περιγραφή των υπηρεσιών της, οι ώρες εργασίας. Αν έχεις διαθέσιμες και κάνεις ευρέως γνωστές όλες τις πληροφορίες της επιχείρησής σου στο διαδίκτυο, αυτό είναι πολύ θετικό για το τοπικό SEO και παράλληλα θα αυξήσεις τις επισκέψεις στο website σου που πραγματοποιούνται μέσω κινητού τηλεφώνου! Πολλές από τις πηγές δεδομένων που χρησιμοποιούνται στο internet μέσω υπολογιστή, είναι οι ίδιες με αυτές που τροφοδοτούν και τα sites μέσω κινητών τηλεφώνων (mobile sites) αλλά και τις εφαρμογές κινητών τηλεφώνων.  Ακόμα και αν το website σου δεν έχει προσαρμοστεί για κινητά τηλέφωνα, η επιχείρησή σου θα εμφανίζεται στις δημοφιλείς εφαρμογές κινητών τηλεφώνων. Δείξε προσοχή στις παρακάτω 3 στρατηγικές: - Πρόσθεσε τις πληροφορίες της επιχείρησης σου σε όσους περισσότερους καταλόγους και ιστοσελίδες μπορείς Υπάρχουν εκατοντάδες τοπικοί αλλά και διεθνής εξειδικευμένοι  κατάλογοι που μπορείς να υποβάλεις τα στοιχεία της επιχείρησης σου. Έτσι εξασφαλίζεις ότι οι πληροφορίες της επιχείρησής σου θα διαδοθούν σε πολλές ιστοσελίδες! - Διόρθωσε τα λάθος στοιχεία Αν η επιχείρησή σου έχει αλλάξει όνομα ή έχει μεταφερθεί σε άλλη περιοχή ή έχει γίνει αλλαγή στα τηλεφωνικά της νούμερα  και εσύ δεν έχεις φροντίσει να διορθώσεις τα στοιχεία που προβάλλονται, τότε δεν διευκολύνεις τους πελάτες σου να σε βρουν εύκολα, αλλά μπερδεύεις αρκετά και τις μηχανές αναζήτησης. Οι αποδόσεις σου στο SEO μπορούν να μειωθούν για αυτό πρέπει να φροντίσεις άμεσα να διορθώσεις τις πληροφορίες της επιχείρησής σου! Αν μπορείς να υποβάλεις μόνος σου την αλλαγή  των στοιχείων σου σε όλα τα μέσα που προβάλλεσαι , τότε φρόντισε να το πραγματοποιήσεις το συντομότερο δυνατό. Με αυτό τον τρόπο θα μπορείς να έχεις τον έλεγχο ότι όλες σου οι πληροφορίες έχουν ανανεωθεί!
 6. Διατήρησε τον έλεγχο των πληροφοριών που προωθείς Είναι απαραίτητο να δημιουργήσεις μία λίστα με όλους τους φορείς στους οποίους έχεις προωθήσει τις πληροφορίες της επιχείρησής σου (ή του website σου). Με αυτό τον τρόπο θα μπορείς εύκολα και γρήγορα να πραγματοποιήσεις αλλαγές ή διορθώσεις στα στοιχεία σου - όταν κρίνεται απαραίτητο - παράλληλα όμως θα έχεις την ευκαιρία εν καιρώ να αναπτύξεις ακόμα περισσότερο τη λίστα σου!
 7. Επέκτεινε την κοινωνική σου δικτύωση! Διαφήμισε τον εαυτό σου και παρότρυνε και τους πελάτες σου να σε διαφημίσουν Οι μηχανές αναζήτησης έχουν αρχίσει πλέον και δίνουν μεγάλη αξία στην δράση που πραγματοποιούν τα  websites στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (δηλαδή στα tweets, likes, shares, ακόμα και στα check ins). Αρκετοί σύμβουλοι SEO αναμένουν ότι στο άμεσο μέλλον θα δοθεί ακόμα μεγαλύτερη αξία στην δράση και στην απήχηση των websites από την προβολή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επικεντρώσου λοιπόν στις 3 παρακάτω μεθόδους:
  1. Κάνε εγγραφή της επιχείρησής σου στα διαδεδομένα sites κοινωνικής δικτύωσης Αρκετές επιχειρήσεις έχουν παραμελήσει την ένταξή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο λάθος. Ευκαιρία λοιπόν, αν ήδη δεν έχεις μπει στην διαδικασία -  να πραγματοποιήσεις άμεσα την εγγραφή σου στα social media (πχ Twitter, Google+, Facebook). Καλό θα ήταν να δημιουργήσεις μία σελίδα της επιχείρησής σου, την οποία θα φροντίζεις να ανανεώνεις συχνά. Αν την επιχείρησή σου την επισκέπτεται κόσμος (πχ διαθέτεις  ένα κατάστημα) τότε καλό θα ήταν να δημιουργήσεις και ένα προφίλ, πχ στο Foursquare ώστε οι πελάτες σου να κάνουν Check in (ανίχνευση της τοποθεσίας και δημοσίευση της παρουσίας τους στο κατάστημα σου)
  2. Δώσε την ευκαιρία στους επισκέπτες του website σου αλλά και στους bloggers να μπορούν να διαδώσουν το περιεχόμενό και τις πληροφορίες της ιστοσελίδας σου Φρόντισε να εντάξεις στις ενότητες του website σου τα κουμπιά κοινωνικής δικτύωσης (like, share, tweet).  Ενθάρρυνε τους επισκέπτες σου να σε ακολουθήσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ένας καλός τρόπος για να επεκτείνεις ακόμα περισσότερο την δράση σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,  είναι να προβάλεις προσφορές ή να δίνεις κάποια δώρα τα οποία θα τα κερδίζει  στο κοινό που συμμετέχει ενεργά στη σελίδα σου! Καθώς λοιπόν αρχίζεις να «χτίζεις» τις προσωπικές σου σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το αμέσως επόμενο βήμα είναι να λειτουργείς ενεργά, να δημοσιεύεις, να ενημερώνεις το κοινό σου, να δίνεις προσφορές και να προσαρμόζεις την δραστηριότητά σου στα κοινωνικά δίκτυα με το περιεχόμενο που προβάλεις στο Website σου.  Κάθε φορά που προσθέτεις νέο περιεχόμενο ή εγκαινιάζεις μία νέα υπηρεσία στο  Website σου, δημοσίευσέ το και στα socia media. Σκέψου ότι όσοι είναι εγγεγραμμένοι  στις σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα διαδώσουν και αυτοί από την πλευρά τους τα νέα της επιχείρησης ή του website σου! Για να ανταμείψεις τον κόσμο που διαδίδει τα νέα σου στα κοινωνικά δίκτυα, μπορείς να προσφέρεις καλύτερες τιμές στα προϊόντα σου ή να δίνεις κάποιο δώρο , με αυτό τον τρόπο θα ενισχύσεις ακόμα περισσότερο την διάδοσή σου!
  3. Παρότρυνε τους πελάτες σου να αφήσουν τα σχόλιά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα σχόλια που αφήνουν οι επισκέπτες σου στην επιχείρησή σου έχουν τα εξής οφέλη:
   • Βελτιώνουν την κατάταξη στο τοπικό SEO ( στις μηχανές αναζήτησης) και οι διαφημίσεις του website σου θα εμφανίζονται πιο πάνω από των ανταγωνιστών σου!
   • Σκέψου το εξής: αν ένα website ή επιχείρηση δέχεται περισσότερα σχόλια, διατηρεί καλύτερο επίπεδο και εμφανίζεται πρώτο στις αναζητήσεις, τότε οι περισσότεροι πελάτες θα του ανήκουν!

Η παρουσία  και η δράση σου σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (το καθένα έχει την δική του αξία και το δικό του κοινό) είναι απαραίτητη για την διάδοση της επιχείρησης ή του website σου για αυτό μην παραλείψεις να συμπεριλάβεις στις καμπάνιες σου και  τη συμμετοχή που πραγματοποιείται από αυτά τα μέσα!


Aν θες να μάθεις περισσότερες πληροφορίες για το πώς να φτιάξεις ένα αποδοτικό website, ζήτησε τώρα να μιλήσεις με έναν εξειδικευμένο σύμβουλο διαφήμισης του vrisko.gr.

Πηγή: Searchengineland

(13 Αξιολογήσεις)